Receptek

Zabpehely nokedli zöldfűszeres csirkével!

 

Akik aktívan sportolnak, azok tudják, hogy a szervezetüknek szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátra. Számomra a legkedvezőbb a zabpehely. A szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett, szeretem a sokszínűségét.Legyen szó zabkásáról, palacsintáról vagy akár egy főétel alkotóeleméről, minden ételhez tökéletesen alkalmazkodik. Így született meg a mai receptem, ami pillanatok alatt elkészíthető, laktató és ínycsiklandó.

 

Ki ne szeretné a nokedlit? Az én étkezésemből évekig nélkülözött étel volt, még egyszer ki nem próbáltam a zabpehely galuskát. Ugyan azt az élményt nyújtja, amit anno gyermekkoromban megszoktam.

 

Zabpehely nokedli, ahogy én szeretem:

 

250 g. darált zabpehely

1 tojás

csipet só

víz

Egy közepes fazékban felteszem az enyhén sós vizet forrni. Közeben a hozzávalókat alaposan összekeverem, annyi vízzel, hogy az átlagtól hígabb tésztát kapjunk. Mivel a zabpehely gyorsan magába szívja a vizet, ezért érdemes már akkor kikeverni a végleges állagúra, amikor felforrt a víz, mert ha túl sűrű, nagyon nehéz kiszaggatni. Forrástól számított 2-3 percig főzzük és leszűrjük.

 

Gombás-rizstejszínes mártás

1/2 fej szeletelt vöröshagyma

3 közepes csiperkegomba

2 gerezd fokhagyma reszelve

1,5 dl rizstejszín

só, bors, csilipehely, bazsalikom, petrezselyem, olívaolaj

 

A hagymát pár csepp olívaolajon a szeletelt gombánkkal összedinszteljük. /Azért érdemes a hagymát a gombával együtt pirítani, mert kevesebb olajra van szükségünk. / Sózzuk, borsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel és bazsalikommal fűszerezzük. Ráreszeljük a fokhagymát. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk.

 

Zöldfűszeres csirkemell

Csirkemell /tetszőleges mennyiség/

só, bors, szárított petrezselyem

olívaolaj

A csirkemellet 1 cm. vastag szeletekre vágjuk és hosszanti irányba a szélétől 1-1 cm.-t elhagyva beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk. A serpenyőnket magas hőfokon felmelegítjük pár csepp olívaolajjal. Beletesszük a hússzeleteket és a felső felét megszórjuk szárított petrezselyemmel.

~ Alapjáraton a friss zöldfűszerek híve vagyok, ilyenkor azonban mindig szárított fűszert használok, mert a hirtelen sütésnél nem ég meg. ~

Hirtelen pirulásig sütjük egyik majd a másik felét./2-2 perc/ Egy tányérra szedjük és körülbelül 5 percig pihentetjük.

 

A galuskánkat összeforgatjuk a gombás ragunkkal és összemelegítjük. A sült csirkemellel tálaljuk.

Elkészítési idő maximum 45 perc.

 

 

Táplálkozzatok változatosan és ne vonjatok meg semmit a szervezetetektől, mindössze figyeljetek az alapanyagokra, abban rejlik mindennek a kulcs!

 

Ízorgia

 

B.

0

Leave a Reply