Receptek

Hamburger – válogatott hozzávalókból

Vannak ételek, aminek a neve hallatán éhséget érzek. Mostanában ilyen a pizza és a hamburger. Szerintem nincs ember, aki valamely formáját ezeknek az ételeknek nem szeretné.

Számomra az ideális étkezés az, ami tudom, hogy mit tartalmaz. Szükségem van arra, hogy biztosan tudja, hogy semmiféle hozzáadott cukrot nem tartalmaz és valójában válogatott alapanyagokból készül egy-egy étel. Idejét nem tudom, hogy mikor ettem utoljára hamburgert. Napok óta azonban mégis ez kering a fejemben. Hamburgert szeretnék enni.

Készítettem egy teljes kiőrlés zsemlét, sütöttem bele csirke húsból húspogácsát és megspékeltem egy saját készítésű mustáros öntettel. Persze a sok-sok zöldről se feledkezzünk meg. Így született az én házi hamburgerem, ami sült édesburgonyával tálalva egy valódi ízorgia.

Lássuk a receptet:

 

A zsemle

 

200 g. teljes kiőrlésű rozsliszt

200 g. teljes kiőrlésű búzaliszt

10 g. foszfát mentes sütőpor

5 g. búzasikér

50 g. natúr joghurt

2 dl. langyos víz

1 tojás

5 g. só

A sütőt 150 fokra állítjuk. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. Nem kell gyúrni sem dagasztani, mindössze alaposan összekeverni. Egy gyúródeszkán nyolc egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírra bélelt gáztepsibe tesszük és vékonyan a tetejét tojással megkenjük. Aranybarnára sütjük. A külső réteg ropogósra még a belseje puhára sül.

 

Gombás húspogácsa:

250 g. darált csirkemell

1/2 közepes fej vöröshagyma kockázva

2 kisebb csiperke gomba nagyon apróra vágva

só, őrölt bors, durvára darált csípős paprika, apróra vágott petrezselyem

 

Zöld fűszeres húspogácsa:

250 g. darált csirkemell

2 gerezd fokhagyma lereszelve

só, őrölt bors, apróra vágott petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, mokkáskanál kurkuma

 

A húsokat a hozzávalókkal alaposan összedolgozzuk. A sütőnket 180 fokra előmelegítjük. A húspogácsa készítéshez szükségünk van kettő fa vágódeszkára, egy nejlon zacskóra és egy teáskanálnyi olíva olajra. A zacskónkat hosszanti és kereszt irányban elvágjuk és az egyik vágódeszkára terítjük. Hajszál vékonyan megkenjük az olíva olajjal. Nedves kézzel golyókat formázunk a húsból és az olajos zacskónkra tesszük. Ráhajtjuk a zacskónk másik felét és a második deszkánkkal ideális vastagságúra lapítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Egyéb zsiradékot nem igényel a sütés folyamán. Amikor a széle el kezd barnulni kész is a húspogácsánk. Nem szükséges teljes barnulásig sütni, mert a csirkemell könnyen kiszárad.

 

Pikáns mustáros öntet:

Tetszőleges fajta mustármagot darálóban porrá darálunk. Egy kis lábosban annyi vízzel felöntjük, hogy jól el tudjuk keverni és egy csepp édesítőt adunk hozzá. Amikor felforrt és kellő sűrűségű félrehúzzuk és natúr joghurthoz keverjük. Aki kevésbé szereti a csípős ízvilágot, annak érdemes több vízzel tovább főzni a darált mustármagot, mert a főzés folyamán veszít erősségéből.

 

Sült édesburgonya

Az édesburgonyát meghámozzuk és csíkokra vágjuk. Enyhén megsózzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. 180 fokon megsütjük, még a szélei arany barnák nem lesznek.

 

Mozzarellával, paprikával, lila hagymával, karikázott paradicsommal, salátalevéllel illetve egyéb tetszőleges zöldségekkel ízlés szerint összeállítjuk a saját házi készítésű hamburgerünket.

 

Kerüld a bő olajban való sütést és a készételeket. A botban vásárolt termékek jelentős része ízfokozókkal, tartósítószerekkel és az emberi szervezet számára felesleges élelmiszeripari adalékanyagokkal van elkészítve.

 

Jó sütögetést, kápráztasd el önmagad és a környezeted!

 

Ízorgia

 

B.

1

Leave a Reply