Receptek

Epres-túrós álom süti!

 

Úgy gondolom, hogy aki túl van már egy életmódváltáson, annak is néhanapján meggyűlik a baja a múlt emlékei miatt. Amikor eszünkbe jut, hogy de finom is volt az a palacsinta, rétes vagy pite. Ez az a pillanat az életemben, amikor én nem bírok magammal és ki kell próbáljam a mai étkezésemhez alakítani az ételt úgy, hogy az ízvilága megmaradjon, de a hozzávalók változzanak.Így volt ez ma is. Mivel már kapható magyar földieper nem volt más hátra, mint gyorsan sütni egy nagyon finom süteményt. Azért szeretem ezt, mert fél óra alatt kész az összeállítása és már csak győzze kivárni az ember, hogy megsüljön és kihűljön. Nem mondom volt már mellélövésem, de ez a mai süteményem minden elfogultság nélkül finomabb, mint az eredeti, ami már csak az emlékeimben él.

Az eredeti receptet sok évvel ezelőtt anyukámtól kaptam, majd továbbadtam millió helyre, így szeretném, ha ennek a túrós-epres sütinek a cukormentes és finomliszt mentes verziója is eljutna legalább ugyan ennyi család asztalára.

Ki kellett cseréljem a fehér lisztet, a cukrot, a vajat és a tejfölt. A főbb alkotóelemeket.

A recept

120 g. földi mandula liszt

130 g. kókuszliszt

12 g. foszfát mentes sütőpor

200 g. eritrit

A hozzávalókat szárazon egy tálban alaposan összekeverem. Egy kanál segítségével megfelezem a tetejét.

 

500 g. light túró (Lidl)

250 g. tisztított és negyedelt eper

50 g. kókuszolaj

 

500 ml. rizstej

1 kis pohár natúr joghurt (Lidl)

50 g. eritrit

3 egész tojás

 

Egy közepes tepsit vékonyan kikenjük (a szélét és az aljét egyaránt) kókuszolajjal. A lisztes keverékünk felét egy evőkanál segítségével egyenletesen eloszlatjuk a tepsink aljába. Erre rámorzsoljuk a túrót és a tetején eloszlatjuk a földiepret. A következő rétegünk a liszt másik fele. Egyenletes eloszlatjuk az eper tetején. Mehet rá az 50 g. kókuszolaj.

Egy keverőtálban a tojást, az édesítőt és a natúr joghurtot robotgép segítségével egyneműre keverjük. Hozzáadjuk a rizstejet és alaposan összekeverjük. Ráöntjük a rétegezett száraz alapanyagokra és egy villa segítségével a lisztes keverékünket elegyengetjük. Ne maradjon száraz rész a folyadék tetején.

150 fokos, légkeveréses hideg sütőbe tesszük és körülbelül 1 órát sütjük. Tűpróbáig sütjük, de ha a teteje jobban pirulna a kelleténél és még nem sült át a süteményünk egy alufóliát terítsünk a tetejére. Ez sütő függő.

 

Amikor kihűlt felszeleteljük és tálaljuk.

 

Az ajánlott adag természetesen nem egy tepsi, mindössze a délutáni kávé mellé 1-2 kis kocka.

 

 

Étkezzetek változatosan!

 

Ízorgia

 

B.

0

Leave a Reply